
Hvor farligt er det egentlig?
Ikke to mennesker er ens, og derfor er der ikke et enkelt svar på helt præcist, hvor farligt det er at tage stoffer. Det kommer nemlig an på flere ting: hvilket stof, hvor meget stof man tager, hvor mange gange man gør det og hvordan man indtager det – og hvordan den enkelte reagerer på det Det den ene kan tåle, kan måske være livsfarligt for en anden.
Hvor farlige stofferne er for den enkelte kommer også an på ens sociale situation. Jo mindre trivsel og social støtte, man har, jo større risiko er der ved at eksperimentere med stofferne.
Alle rusmidler påvirker hjernen, hvilket viser sig både fysisk og psykisk. Man bliver dårlig til at styre kroppen, hvilket fx gør det farligt at færdes i trafikken. Stofferne påvirker ens humør og følelser – det er ofte den virkning, man søger. Men man får også svært ved at styre sine tankemønstre og svært ved at træffe de rigtige beslutninger. Tager man stoffer jævnligt i en længere periode vil det påvirke hele ens liv negativt fra skole og fritidsaktiviteter til samværet med venner og kærester.
Forskellige stoffer giver risiko for alvorlige skader - fra en dødelig forgiftning til afhængighed eller psykisk sygdom, men det er umuligt at forudsige, hvem der bliver ramt hvornår. Drikker man alkohol og tager stof(fer) samtidig bliver det mere uforudsigeligt, hvordan kroppen reagerer. Det samme gælder, hvis man bruger flere stoffer samtidig.
I skemaet er en oversigt over, hvordan forskellige stoffer kan skade. Jo flere symboler, der er under den nævnte skade, jo større er risikoen for, at den opstår.
